Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ara hyacintový

11. 1. 2008

ObrazekAra hyacintový

Stupeň ohrožení: ohrožený

Počet: méně než 1000 kusů

Výška: až jeden metr (největší papoušek na světě)

Původní rozšíření: celý deštný prales v Jižní Americe

Dnešní výskyt: jižní Brazílie, východní Bolívie a severovýchodní Paraguai

Potrava: plody a ořechy různých palem, ovoce a zelenina.

Ara hyacintový je celý kobaltově modrý a kolem očí mají žluté kolečko. Zobák je šedo-černý a nohy má šedé.

 V některých oblastech je hojně rozšířen, ale většinou je vyhubený.

Jenoho takovédleho papouška si může pořídit od 130 000Kč až do 230 000Kč.

Žije v otevřených a polootevřených krajinách s porostem vysokých stromů dále v záplavových oblastech, kde voda stoupá až o 16m a pak v savanách s porostem palem a velkým množstvím skalních útvarů.

Jejich zobáky jsou uzpůsobené k otevírání tvrdých ořechů, ale přesto běžně vybírají tyto ořechy z trusu dobytka, který je částečně natráví. Běžné není ani hnízdění ve skalních dutinách.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pták

(ochrance, 7. 5. 2009 12:20)

tenlhe papoušek je moc krásnej a bylo by škoda kdyby vymřel :-D